F.A.Q.

Is het mogelijk een verslag van de uitgevoerde restauratie te krijgen?

Ja dat is mogelijk. In principe wordt elke behandeling vast gelegd in een rapport (documentatie) Hierin worden onder andere een beschrijving van de conditie en de behandeling van het object opgenomen alsmede foto’s van het object van voor en na de restauratie. Aan het maken van een dergelijk rapport zijn kosten verbonden.

Is mijn object het waard gerestaureerd te worden?

Niet alleen de waarde van het object bepaald of een restauratie zinvol is. Erg veel objecten hebben voor de eigenaar een grote emotionele waarde. Het is altijd de eigenaar die bepaalt of een voorwerp de restauratie waard is of niet.

Is mijn object verzekerd tegen brand en inbraak tijdens de behandeling?

Vanwege de aard van het werk van de restaurator is het helaas niet mogelijk voor restauratoren om alle objecten die zij restaureren te verzekeren. Er is een beperkte verzekering aanwezig, maar er wordt vanuit gegaan dat de opdrachtgever zelf zorgt voor het verzekeren van de objecten tegen schade aan of verlies van hun objecten ten tijde van vervoer van, naar en tijdens het verblijf in het atelier. Uiteraard wordt uiterst voorzichtig omgegaan met de objecten. Zie ook de algemene voorwaarden van Restauratoren Nederland.

Kan alles gerestaureerd worden?

In principe kan bijna alles gerestaureerd worden. Sommige schades kunnen echter zo aanzienlijk zijn dat de kosten van restauratie buiten proporties zijn. Indien erg veel van het originele materiaal verdwenen is, zal het in sommige gevallen moeilijk zijn vast te stellen hoe het origineel er uit heeft gezien. In dit geval is volledige restauratie vaak niet meer mogelijk.

Kan ik de auto in de buurt van het atelier parkeren?

Ja. Voor de deur van het atelier zijn ruime parkeervoorzieningen aanwezig. Er is inpandig zelfs een laad- en losplaats waar zelfs vrachtwagens kort kunnen parkeren om zware objecten af te geven of bij slecht weer.

Kan ik zonder afspraak langskomen?

Om niet het risico te lopen voor een gesloten deur te staan, ik werk ook veel op locatie, kunt u beter van te voren bellen of emailen voor een afspraak. Klik hier voor mijn contact gegevens

Wat is mijn object waard?

De waarde van een object wordt niet door de restaurator vastgesteld. Dit vereist specifieke kennis, de restaurator is hier niet voor opgeleid. Bovendien strookt het niet met de ethische code van Restauratoren Nederland  De restaurator zal zich onthouden van het taxeren van de waarde van het voorwerp. De taxatie van een voorwerp is voorbehouden aan een beëdigd taxateur. De restaurator kan hieraan slechts bijdragen door inbreng van zijn deskundigheid.

Wat kost een restauratie?

Het is moeilijk om te zeggen wat een restauratie kost. Het hangt geheel af van het soort object, de mate van aantasting, of alle onderdelen nog aanwezig zijn etc. Per individueel geval zal de restaurator het aantal uren inschatten die nodig zijn om de restauratie uit te voeren. Het is dan ook niet mogelijk per telefoon een prijsopgave op te vragen. Indien u mij echter via email gedetailleerde foto’s van het object en de schade stuurt kan ik in de meeste gevallen wel een goede schatting geven van de te verwachten kosten.

Welke materialen restaureert een metaalrestaurator?

Een metaalrestaurator behandeld objecten van uiteenlopende metalen. Edele metalen zoals zilver en goud, en onedele metalen zoals ijzer, koper, tin en lood. En natuurlijk legeringen van deze metalen zoals: brons, messing, zamak, spelter, alpaca, brittania metal, German Silver, gietijzer, etc. etc.

In voorkomende gevallen worden ook aan metalen gerelateerde materialen behandeld, u kunt hierbij denken aan: een sokkel van marmer, natuursteen of hout. Ivoren of houten onderdelen. Leren riemen van een harnas, etc. Indien deze materialen een ingrijpende behandeling behoeven wordt altijd de hulp ingeschakeld van gediplomeerde collega restauratoren uit andere disciplines. Ik werk daarbij samen met de restauratoren van  Restauratie Atelier Noord