over restaurator Michiel Langeveld

Michiel Langeveld (1975)

Michiel Langeveld (1975)

Michiel Langeveld is sinds 2001 actief als zelfstandig metaalrestaurator. Een belangrijke reden waarom het restauratie vak zo`n aantrekkingskracht uitoefende was het feit dat hierbij het “denken met het hoofd” gecombineerd wordt met “werken met de handen”.

In zijn restauratie atelier in Amsterdam-Noord wordt gewerkt aan een scala van metalen objecten. Van juweel tot buitenbeeld, van kroonluchter tot harnas, moderne kunst en eeuwen oud antiek. Door de diversiteit van objecten, metalen en schades wordt er elke dag een beroep gedaan op zijn creatieve oplossingsvermogen, hierdoor is elke behandeling weer een nieuwe uitdaging waar met passie en aandacht aan gewerkt wordt. Oude ambachten worden gecombineerd met moderne technieken om tot een optimale behandeling te komen. De behandeling wordt altijd afgestemd in overleg met de klant. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met de conditie van het object, het toekomstige gebruik en de financiële mogelijkheden van de opdrachtgever. Hierbij wordt altijd gewerkt binnen de kaders van de ethische code voor restauratoren 

Opdrachtgevers

Het merendeel van de opdrachtgevers betreft musea, religieuze instellingen en overheden. Voor een kleiner gedeelte wordt gewerkt aan objecten uit particulier bezit en van handelaren.

Werkzaamheden naast behandeling van objectenLogo Collectiewacht

Michiel Langeveld is regelmatig buiten de deur te vinden voor het behandelen van objecten op locatie, hetinventariseren van de conditie van collecties en het geven van advies op het gebied van conservering en behoud en beheer van metaal collecties. Sommige van deze werkzaamheden worden uitgevoerd onder de vlag van de CollectieWacht, een initiatief van Erfgoed Gelderland 

Als docent geeft hij regelmatig trainingen aan museummedewerkers en vrijwilligers in bijvoorbeeld het poetsen en onderhouden van koper en zilver. Incidenteel houdt hij lezingen over zijn vak of doceert hij aan de restauratie opleiding van de Universiteit van Amsterdam.

Cursusdag voor de kunstambassadeurs van Almere, 2007

Cursusdag voor de kunstambassadeurs van Almere, 2007

RestauratieAtelierNoord – een multidisciplinair restauratie atelier

Het atelier aan de Zamenhofstraat 150 in Amsterdam van ruim 200m2 deelt hij met restauratoren uit verschillende disciplines, houtrestaurator Arjen Eissens, Glas, Keramiek & Steenrestauratoren Michiel Overhof & Nicolas Verhulst en collega metaalrestaurator Julia Leunge. Onder de noemer RestauratieAtelierNoord werken wij samen met andere restauratoren in een multidisciplinair team. Hierdoor kunnen ook gecombineerde objecten en collecties gemakkelijk op één locatie behandeld worden.